Näyttelyt

Rauman merimuseon sisääntulokerrokseen on sijoitettu päänäyttely, teemanäyttely, museokauppa sekä navigointisimulaattori JENNY II. Museon toisen kerroksen portaikossa on näyttelyvitriinit, joihin koostamme pienoisnäyttelyitä kiinnostavista henkilöistä tai teemoista. Toisesta kerroksesta löytyy sisäänkäynti museon tornin näyttelytilaan, jossa on ollut esillä niin taidetta kuin museon omiakin teemanäyttelyitä.

Tällä hetkellä esillä museossa:

 

Päänäyttely


Ilman merta ja satamaa Rauman kaupunkia ei luultavasti olisi olemassa. Alueen merellinen kulttuuriperintö esittäytyy merimuseossa. Paitsi purjelaiva-aikakauden laivoja, tarinoita ja tunnelmaa, päänäyttelyssä näkee myös merimiehen elämää. Entinen merikoulurakennus on sopiva paikka kertomaan myös merenkulun koulutuksen historiasta kaupungissa. Yksi tärkeistä teemoista on myös raumalainen laivanrakennus - onhan kaupungissa rakennettu laivoja jo ainakin viidellä vuosisadalla. Päänäyttelyn Raumanmeri-huone kertoo merten suojelun tärkeydestä sivuten myös merestä löytyvän yleisimmän roskan, muovin, historiaa. 

 

Merikaupunki Rauma

10.2.2024 - 20.12.2025 / TEEMANÄYTTELY

Merellisellä nostalgialla herkutteleva teemanäyttely tarjoaa monipuolisen kokoelman esimerkkejä, joilla mielikuvaa raumalaisesta merellisyydestä - ja erityisyydestäkin - on rakennettu ja pidetty yllä. Valokeilaan on nostettu esimerkiksi lapskoussi, kotiseututatuoinnit, muistomerkit ja merellisiä lauluja esittänyt lauluyhtye Jungmannit.

Tuttujen aiheiden lisäksi näyttelyssä voi tutustua tuoreisiin näkemyksiin merellisestä Raumasta. Esillä on “maakravun” rakkauskirje Raumanmerelle sekä kartta raumalaisten nuorten lempipaikoista Raumanmereltä tai sen rannoilta. Näyttelyssä voi myös tutustua Rauman teatterikoululaisten, Freinet-koululaisten sekä Sataedun suomen kielen opiskelijoiden ajatuksiin Raumasta merikaupunkina.

Teemanäyttely juhlistaa osaltaan Rauman merimuseon 20 toimintavuotta. Näyttely on esillä 10.2.2024 - 20.12.2025.

 

 

Meren loihtima kukkaloisto

Raimo Sundelinin kasvikuvia
13.5.- 29.6.2025 / TORNI

Näyttely avaa silmiemme eteen saaristomme sitkeimpien ja upeimpien kukkien kirjon. Tuhansien luotojen ja saarien rannoille rantautuneen saaristovalokuvaaja Raimo Sundelinin kameranlinssi on jo puolen vuosisadan ajan tallentanut kotimeremme luontoa. Valokuvanäyttely osoittaa, kuinka ainutlaatuinen saaristomme kasvisto on ja miten hurmaavaa sen kukkaloisto onkaan.
Rauman merimuseon näyttelyssä esillä olevat kuvat ovat osa raumalaisen Raimo Sundelinin ja luvialaisen biologi Janne Lampolahden toukokuussa 2025 ilmestyvää uutuuskirjaa Rantojen hiljaiset – Strändernas tysta liv, joka avaa sanoin ja tekstein saaristomme kasvien elämästä ja maiseman muutoksesta. Kirjan kustantaja sekä näyttelyn tuottaja on John Nurmisen Säätiö. 

 

 

Kuivalastialusten aikaan

Marika Lehtosalo
5.7. - 30.8.2025 / TORNI

Näyttely avaa ainutlaatuisen ikkunan 1960–70-lukujen kauppamerenkulun maailmaan, kuivalastialusten aikakauden työelämään sekä merimiesten ja heidän läheistensä kokemuksiin. Historialliset valokuvat, kaitafilmit ja kuunneltavat merimiestarinat yhdistyvät moniaistiseksi kokonaisuudeksi. Kävijät pääsevät sukeltamaan tuon ajan kauppamerenkulun arkeen ja kokemaan, millaista oli merimiesten sekä heidän perheidensä elämä niin merellä kuin maissa.

Näyttely pohjautuu merikapteeni Kari Lehtosalon (s. 1941) ainutlaatuiseen arkistomateriaaliin ja hänen tallentamaansa merimiesslangiin. Lehtosalo valmistui Rauman merenkulkuopiston viimeiseltä merikapteeniluokalta vuonna 1969 – samasta rakennuksesta, jossa näyttely nyt järjestetään. Näyttelyn on tuottanut Marika Lehtosalo. 

 

 

Kanssasi maailmalla

Suomen Merimieskirkko ja Rauman merimuseo
5.7.-30.8.2025 / VALKAMASALI & PORTAIKKO

Suomen Merimieskirkon 150 vuotta täyttävää toimintaa juhlistetaan pienoisnäyttelyllä merimuseon toisessa kerroksessa. Alun perin merimiehille suunnattu toiminta on laajentunut myös muun muassa siirtolaisten ja ulkosuomalaisten hyväksi tehtäväksi työksi. Näyttelyssä esillä ovat myös Rauman 95-vuotias merimieskirkkotoiminta sekä Syvärauman merimieskirkkopiiri. Näyttely on toteutettu Suomen Merimieskirkon ja Rauman merimuseon yhteistyönä. 

Kuva yläpuolella: Vuonna 2024 merimuseo tallensi kahtena päivänä Rauman merimieskirkon toimintaa. Kuvassa merimieskirkon satamakuraattori Siiri Suhonen ja Amazoneborg-aluksen miehistön jäsen konehuonekierroksella. 

 

 

Menneisyyden merimiesten ja laivojen jäljillä

29.6.2025 asti / PORTAIKKO

Miten löytää tietoa jo edesmenneestä merenkulkijasta tai vanhasta laivasta? Museon toisen kerroksen portaikkoon sijoitettuihin näyttelyvitriineihin on koostettu miellekartan muodossa kompakti ohjeistus menneisyyden jälkien etsimiseen erilaisista arkistolähteistä ja tietokannoista. Jos siis olet miettinyt suvun merillä olleen esi-isän tutkimista, niin pienoisnäyttelystä saat neuvoja tutkimuksen ensiaskeleita varten.

Miellekartat löytyvät myös museon verkkosivuilta koneelle ladattavina PDF-tiedostoina. Toisesta miellekartasta löytyy myös animoitu YouTube-video

 

 

Museon Majakka-mobiiliopas tarjoaa tutkittavaa pitkäksi ajaksi. Voit käyttää sitä omalla älylaitteellasi museovierailun yhteydessä tai aloittaa siihen tutustumisen jo kotisohvalta.

Lue lisää

Tutustu videoesitelmiin, blogiin ja muuhun merimuseon verkkosisältöön

Lue lisää