Näyttelyt

Rauman merimuseon sisääntulokerrokseen on sijoitettu päänäyttely, vaihtuva näyttely, museokauppa sekä navigointisimulaattori JENNY II. Museon toisen kerroksen portaikossa on näyttelyvitriinit, joihin koostamme pienoisnäyttelyitä kiinnostavista henkilöistä tai teemoista. Toisesta kerroksesta löytyy sisäänkäynti museon tornin näyttelytilaan, jossa on ollut esillä niin taidetta kuin museon omiakin teemanäyttelyitä.

Tällä hetkellä esillä museossa:

 

PÄÄNÄYTTELY: Ilman merta ja satamaa Rauman kaupunkia ei luultavasti olisi olemassa. Alueen merellinen kulttuuriperintö esittäytyy merimuseossa. Paitsi purjelaiva-aikakauden laivoja, tarinoita ja tunnelmaa, päänäyttelyssä näkee myös merimiehen elämää. Entinen merikoulurakennus on sopiva paikka kertomaan myös merenkulun koulutuksen historiasta kaupungissa. Yksi tärkeistä teemoista on myös raumalainen laivanrakennus - onhan kaupungissa rakennettu laivoja jo ainakin viidellä vuosisadalla. 

Päänäyttelyn uudistettu Hylkyhuone avattiin Raumanmeri-huoneena joulukuussa 2021. Näyttely kertoo merten suojelun tärkeydestä sivuten myös merestä löytyvän yleisimmän roskan, muovin, historiaa. 

 

TEEMANÄYTTELY: MERIKAUPUNKI RAUMA

Merellisellä nostalgialla herkutteleva teemanäyttely tarjoaa monipuolisen kokoelman esimerkkejä, joilla mielikuvaa raumalaisesta merellisyydestä - ja erityisyydestäkin - on rakennettu ja pidetty yllä. Valokeilaan on nostettu esimerkiksi lapskoussi, kotiseututatuoinnit, muistomerkit ja merellisiä lauluja esittänyt lauluyhtye Jungmannit.

Tuttujen aiheiden lisäksi näyttelyssä voi tutustua tuoreisiin näkemyksiin merellisestä Raumasta. Esillä on “maakravun” rakkauskirje Raumanmerelle sekä kartta raumalaisten nuorten lempipaikoista Raumanmereltä tai sen rannoilta. Näyttelyssä voi myös tutustua Rauman teatterikoululaisten, Freinet-koululaisten sekä Sataedun suomen kielen opiskelijoiden ajatuksiin Raumasta merikaupunkina.

Teemanäyttely juhlistaa osaltaan Rauman merimuseon 20 toimintavuotta. Näyttely on esillä 10.2.2024 - 20.12.2025.

PORTAIKKOVITRIINIT: Menneisyyden merimiesten ja laivojen jäljillä

Miten löytää tietoa jo edesmenneestä merenkulkijasta tai vanhasta laivasta? Museon toisen kerroksen portaikkoon sijoitettuihin näyttelyvitriineihin on koostettu miellekartan muodossa kompakti ohjeistus menneisyyden jälkien etsimiseen erilaisista arkistolähteistä ja tietokannoista. Jos siis olet miettinyt suvun merillä olleen esi-isän tutkimista, niin pienoisnäyttelystä saat neuvoja tutkimuksen ensiaskeleita varten.

Miellekartat löytyvät myös museon verkkosivuilta koneelle ladattavina PDF-tiedostoina. Toisesta miellekartasta löytyy myös animoitu YouTube-video

Museon Majakka-mobiiliopas tarjoaa tutkittavaa pitkäksi ajaksi. Voit käyttää sitä omalla älylaitteellasi museovierailun yhteydessä tai aloittaa siihen tutustumisen jo kotisohvalta.

Lue lisää

Tulossa 31.5.2024 alkaen

TORNI: Illuusio, Semper Augustus

Katariina Mannio
Näyttely tutkii arjen hyötykasveja, joiden alkuperä on niiden arkipäiväisyydestä huolimatta jäänyt monelle hämäräksi. Tuttujen ja jo unohdettujen kauppakasvien tarinat kietoutuvat siirtomaavaltojen aikaan, kansainvälisen kaupan ja merireittien syntyhistoriaan. Kookkaat öljyväripuupiirrokset kuvaavat kasvien kukintoja rinnastettuna alkuperämaan kuvakulttuurista löytyneeseen ornamentiikkaan. Näyttely on esillä 31.5. - 31.8.2024. Näyttelyn toteuttamiseen on saatu avustusta Museovirastolta sekä Erkki Paasikiven säätiöltä.
 

Tutustu videoesitelmiin, blogiin ja muuhun merimuseon verkkosisältöön

Lue lisää