Näyttelyt

Rauman merimuseon sisääntulokerrokseen on sijoitettu perusnäyttely, vaihtuva näyttely, museokauppa sekä navigointisimulaattori JENNY II. Museon toisen kerroksen portaikossa on näyttelyvitriinit, joihin koostamme pienoisnäyttelyitä kiinnostavista henkilöistä tai teemoista. Toisesta kerroksesta löytyy sisäänkäynti museon tornin näyttelytilaan, jossa on ollut esillä niin taidetta kuin museon omiakin teemanäyttelyitä.

Tällä hetkellä esillä museossa:

 

PERUSNÄYTTELY: Ilman merta ja satamaa Rauman kaupunkia ei luultavasti olisi olemassa. Alueen merellinen kulttuuriperintö esittäytyy merimuseossa. Paitsi purjelaiva-aikakauden laivoja, tarinoita ja tunnelmaa, perusnäyttelyssä näkee myös merimiehen elämää. Entinen merikoulurakennus on sopiva paikka kertomaan myös merenkulun koulutuksen historiasta kaupungissa. Yksi tärkeistä teemoista on myös raumalainen laivanrakennus - onhan kaupungissa rakennettu laivoja jo ainakin viidellä vuosisadalla.

 

Museon näyttelytilojen Tieto-, Valokuva-, Näyttely- ja Tutkimusmajakat eli yleisöpäätteet tarjoavat tutkittavaa pitkäksi ajaksi. Ne ovat museovierailijoiden vapaassa käytössä. Opaskompassi on mobiiliopaste, jota voit käyttää omalla älypuhelimella tai tabletilla merimuseon vierailijaverkossa.

Lue lisää

VAIHTUVA NÄYTTELY: Purjeet kokoon - menneen maailman muistajat ​ -näyttely nostaa esiin niitä henkilöitä ja hankkeita, jotka pyrkivät tallentamaan 1800-luvun kuluessa ja 1900-luvun alussa tapahtunutta merenkulun muutosta niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti. Suomesta purjehdittiin yhä kauemmas, höyrylaivat korvasivat vähitellen purjealukset ja myös merenkulkijoilta vaadittiin uudenlaista osaamista. Muutosten myötä purjelaivoilla työskennelleet huomasivat kokevansa jotain, joka oli katoamassa ja pyrkivät tallentamaan kokemuksiaan muun muassa valokuvin, tekstein ja äänimuistelmin.

PORTAIKKOVITRIINIT: Rauman merimuseo sai keväällä 2020 kokoelmiinsa merkittävän valokuvalahjoituksen suomalaisten merimiesten merimiestatuoinneista. Kuvakokoelman lahjoitti kulttuurintutkija, FT Jari Ruotsalainen, joka väitteli tatuoinneista tohtoriksi kulttuuriantropologian alalta vuonna 2015. Hän jatkoi tutkimustaan merimiestatuointien parissa muun muassa valokuvaten ja hankkien yli neljäkymmentä erilaista meriuraan liittyvää tatuointia suomalaisilta merimiehiltä ympäri maata. Näyttely esittelee sekä Jari Ruotsalaisen keräämiä tatuointikuvia että kuvia Rauman merimuseon vanhemmista kokoelmista.

VALKAMA-SALI, TORNI JA VERKKONÄYTTELY: Meri meidän: Henkilökuvia ja tarinoita tavallisista ihmisistä Itämeren suojelijoina / Aino Huotari, valokuvaaja ja toimittaja 
Mitä Itämeri merkitsee sinulle? Entä mitä se merkitsee Santahaminan saaressa alakoulua
käyville lapsille tai Hailuodolla lapsuuden kesiä viettäneelle markkinoinnin ammattilaiselle? Dokumentaarinen valokuvanäyttely Meri meidän kertoo tavallisista ihmisistä ympäristöongelmien ratkaisijoina ja haastaa katsojaa löytämään itsestään meriluonnon suojelijan. Näyttely on esillä 29.5.2021 asti.

Meri meidän -näyttely verkossa

Tutustu videoesitelmiin, blogiin ja muuhun merimuseon verkkosisältöön

Lue lisää