Näyttelyt

Rauman merimuseon sisääntulokerrokseen on sijoitettu perusnäyttely, vaihtuva näyttely, museokauppa sekä navigointisimulaattori JENNY II. Museon toisen kerroksen portaikossa on näyttelyvitriinit, joihin koostamme pienoisnäyttelyitä kiinnostavista henkilöistä tai teemoista. Toisesta kerroksesta löytyy sisäänkäynti museon tornin näyttelytilaan, jossa on ollut esillä niin taidetta kuin museon omiakin teemanäyttelyitä.

Tällä hetkellä esillä museossa:

 

img

PERUSNÄYTTELY: Ilman merta ja satamaa Rauman kaupunkia ei luultavasti olisi olemassa. Alueen merellinen kulttuuriperintö esittäytyy merimuseossa. Paitsi purjelaiva-aikakauden laivoja, tarinoita ja tunnelmaa, perusnäyttelyssä näkee myös merimiehen elämää. Entinen merikoulurakennus on sopiva paikka kertomaan myös merenkulun koulutuksen historiasta kaupungissa. Yksi tärkeistä teemoista on myös raumalainen laivanrakennus - onhan kaupungissa rakennettu laivoja jo ainakin viidellä vuosisadalla.

 

Museon näyttelytilojen Tieto-, Valokuva-, Näyttely- ja Tutkimusmajakat eli yleisöpäätteet tarjoavat tutkittavaa pitkäksi ajaksi. Ne ovat museovierailijoiden vapaassa käytössä. Opaskompassi on mobiiliopaste, jota voit käyttää omalla älypuhelimella tai tabletilla merimuseon vierailijaverkossa.

Lue lisää
img

VAIHTUVA NÄYTTELY: Purjeet kokoon - menneen maailman muistajat ​ -näyttely nostaa esiin niitä henkilöitä ja hankkeita, jotka pyrkivät tallentamaan 1800-luvun kuluessa ja 1900-luvun alussa tapahtunutta merenkulun muutosta niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti. Suomesta purjehdittiin yhä kauemmas, höyrylaivat korvasivat vähitellen purjealukset ja myös merenkulkijoilta vaadittiin uudenlaista osaamista. Muutosten myötä purjelaivoilla työskennelleet huomasivat kokevansa jotain, joka oli katoamassa ja pyrkivät tallentamaan kokemuksiaan muun muassa valokuvin, tekstein ja äänimuistelmin.

img

PORTAIKKOVITRIINIT: Rauman merimuseo sai keväällä 2020 kokoelmiinsa merkittävän valokuvalahjoituksen suomalaisten merimiesten merimiestatuoinneista. Kuvakokoelman lahjoitti kulttuurintutkija, FT Jari Ruotsalainen, joka väitteli tatuoinneista tohtoriksi kulttuuriantropologian alalta vuonna 2015. Hän jatkoi tutkimustaan merimiestatuointien parissa muun muassa valokuvaten ja hankkien yli neljäkymmentä erilaista meriuraan liittyvää tatuointia suomalaisilta merimiehiltä ympäri maata. Näyttely esittelee sekä Jari Ruotsalaisen keräämiä tatuointikuvia että kuvia Rauman merimuseon vanhemmista kokoelmista.

img

TORNI JA VERKKONÄYTTELY: Merikoulu 1880– -pienoisnäyttely kertoo raumalaisen merenkulun koulutuksen 140-vuotisesta historiasta. Tornissa nähtävää pienoisnäyttelyä täydentää merimuseon verkkosivuilla tutustuttavissa oleva verkkonäyttelymateriaali, joka sisältää ääntä, kuvaa ja tekstiä. Näyttely on tehty yhteistyössä Satakunnan Ammattikorkeakoulun Merenkulun koulutuksen kanssa. Näyttely on esillä 26.6.-26.9.2020. Tutustu verkkonäyttelyyn allaolevasta linkistä!

Merikoulu 1880-

Tutustu videoesitelmiin, blogiin ja muuhun merimuseon verkkosisältöön

Lue lisää