Näyttelyt

Rauman merimuseon sisääntulokerrokseen on sijoitettu perusnäyttely, vaihtuva näyttely, museokauppa sekä navigointisimulaattori JENNY II. Museon toisen kerroksen portaikossa on näyttelyvitriinit, joihin koostamme pienoisnäyttelyitä kiinnostavista henkilöistä tai teemoista. Toisesta kerroksesta löytyy sisäänkäynti museon tornin näyttelytilaan, jossa on ollut esillä niin taidetta kuin museon omiakin teemanäyttelyitä.

Tällä hetkellä esillä museossa:

 

PERUSNÄYTTELY: Ilman merta ja satamaa Rauman kaupunkia ei luultavasti olisi olemassa. Alueen merellinen kulttuuriperintö esittäytyy merimuseossa. Paitsi purjelaiva-aikakauden laivoja, tarinoita ja tunnelmaa, perusnäyttelyssä näkee myös merimiehen elämää. Entinen merikoulurakennus on sopiva paikka kertomaan myös merenkulun koulutuksen historiasta kaupungissa. Yksi tärkeistä teemoista on myös raumalainen laivanrakennus - onhan kaupungissa rakennettu laivoja jo ainakin viidellä vuosisadalla.

 

Museon näyttelytilojen Tieto-, Valokuva-, Näyttely- ja Tutkimusmajakat eli yleisöpäätteet tarjoavat tutkittavaa pitkäksi ajaksi. Ne ovat museovierailijoiden vapaassa käytössä. Majakka on museon uusi mobiiliopaste, jota voit käyttää omalla laitteellasi museossa tai vaikka kotisohvalla.

Lue lisää

VAIHTUVA NÄYTTELY: Purjeet kokoon - menneen maailman muistajat ​ -näyttely nostaa esiin niitä henkilöitä ja hankkeita, jotka pyrkivät tallentamaan 1800-luvun kuluessa ja 1900-luvun alussa tapahtunutta merenkulun muutosta niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti. Suomesta purjehdittiin yhä kauemmas, höyrylaivat korvasivat vähitellen purjealukset ja myös merenkulkijoilta vaadittiin uudenlaista osaamista. Muutosten myötä purjelaivoilla työskennelleet huomasivat kokevansa jotain, joka oli katoamassa ja pyrkivät tallentamaan kokemuksiaan muun muassa valokuvin, tekstein ja äänimuistelmin.

PORTAIKKONÄYTTELY: Ken on heistä kaikkein kaunein
Raumalla on rakennettu laivoja monipuolisesti erilaisiin tarkoituksiin ja eri laivatelakoiden nimissä. Mutta mikä laivoista on kaikkein kaunein? Puhtaasti pinnallisuuksiin keskittyvä pienoisnäyttely esittelee pilke silmäkulmassa eri aikoina rakennettuja raumalaisten telakoiden laivoja, joista museokävijät voivat äänestää mielestään sykähdyttävintä yksilöä. Valioyksilöiden kisan voittaja ilmoitetaan kesäkauden päätyttyä elokuun lopussa. Näyttely on esillä 18.12.2021 asti.

TORNI: Jumalten juomaa, Theobroma cacao

Katariina Mannio, kuvataiteilija AMK / taidegraafikko
Väli- ja Etelä-Amerikan tutut ravintokasvit, kuten kaakao, vanilja, peruna ja ananas, nähdään monessa valossa raumalaisen kuvataiteilijan uudessa, moniaistisessa näyttelyssä. Puupiirrostekniikalla tehtyjen grafiikanvedosten lisäksi esillä on tietoa kasvien alkuperästä sekä näytteitä tuoksuineen ja makuineen. Teokset käyvät vuoropuhelua merimuseon omien kokoelmien kanssa nostaen pääosaan purjelaivojen lastit, yhden syyn miksi näihin kaukaisiin, eksoottisiin maihin on aikoinaan lähdetty. Näyttely on esillä merimuseon tornissa 9.6.-28.8.2021. 

Näyttelyn teostiedot ja lisätekstit

Tutustu videoesitelmiin, blogiin ja muuhun merimuseon verkkosisältöön

Lue lisää