Rauman merimuseon sisääntulokerrokseen on sijoitettu päänäyttely, vaihtuva näyttely, museokauppa sekä navigointisimulaattori JENNY II. Museon toisen kerroksen portaikossa on näyttelyvitriinit, joihin koostamme pienoisnäyttelyitä kiinnostavista henkilöistä tai teemoista. Toisesta kerroksesta löytyy sisäänkäynti museon tornin näyttelytilaan, jossa on ollut esillä niin taidetta kuin museon omiakin teemanäyttelyitä.
Tällä hetkellä esillä museossa:

PÄÄNÄYTTELY: Ilman merta ja satamaa Rauman kaupunkia ei luultavasti olisi olemassa. Alueen merellinen kulttuuriperintö esittäytyy merimuseossa. Paitsi purjelaiva-aikakauden laivoja, tarinoita ja tunnelmaa, päänäyttelyssä näkee myös merimiehen elämää. Entinen merikoulurakennus on sopiva paikka kertomaan myös merenkulun koulutuksen historiasta kaupungissa. Yksi tärkeistä teemoista on myös raumalainen laivanrakennus - onhan kaupungissa rakennettu laivoja jo ainakin viidellä vuosisadalla.
Päänäyttelyn uudistettu Hylkyhuone avattiin Raumanmeri-huoneena joulukuussa 2021. Näyttely kertoo merten suojelun tärkeydestä sivuten myös merestä löytyvän yleisimmän roskan, muovin, historiaa.
Museon Majakka-mobiiliopas tarjoaa tutkittavaa pitkäksi ajaksi. Voit käyttää sitä omalla älylaitteellasi museovierailun yhteydessä tai aloittaa siihen tutustumisen jo kotisohvalta.
Lue lisää
TEEMANÄYTTELY: Merenkulkijat poikkeusoloissa
Teemanäyttely kertoo yksittäisten merenkulkijoiden kokemusten ja aineistojen kautta, miten merenkulkijat ovat työssään joutuneet asettamaan itsensä alttiiksi monenlaisille vaaroille. Tarinoissa nousevat esille muun muassa maailmansodat, luonnonkatastrofit sekä koronapandemia. Näyttely on esillä 16.12.2023 asti.
Kuva: Merimies Jaakko Peltonen ja muu miehistö internoitiin saksalaisten toimesta ss Corona-laivalta 2. maailmansodan loppupuolella. Kuvassa alus aiemmin Kielin kanavassa. Rauman merimuseo, Foto-Renard, Kiel.

PORTAIKKOVITRIINIT: Menneisyyden merimiesten ja laivojen jäljillä
Miten löytää tietoa jo edesmenneestä merenkulkijasta tai vanhasta laivasta? Museon toisen kerroksen portaikkoon sijoitettuihin näyttelyvitriineihin on koostettu miellekartan muodossa kompakti ohjeistus menneisyyden jälkien etsimiseen erilaisista arkistolähteistä ja tietokannoista. Jos siis olet miettinyt suvun merillä olleen esi-isän tutkimista, niin pienoisnäyttelystä saat neuvoja tutkimuksen ensiaskeleita varten.
Miellekartat löytyvät myös museon verkkosivuilta koneelle ladattavina PDF-tiedostoina. Toisesta miellekartasta löytyy myös animoitu YouTube-video.
Tutustu videoesitelmiin, blogiin ja muuhun merimuseon verkkosisältöön
Lue lisää