Näyttelyt

Rauman merimuseon sisääntulokerrokseen on sijoitettu perusnäyttely, vaihtuva näyttely, museokauppa sekä navigointisimulaattori JENNY II. Museon toisen kerroksen portaikossa on näyttelyvitriinit, joihin koostamme pienoisnäyttelyitä kiinnostavista henkilöistä tai teemoista. Toisesta kerroksesta löytyy sisäänkäynti museon tornin näyttelytilaan, jossa on ollut esillä niin taidetta kuin museon omiakin teemanäyttelyitä.

Tällä hetkellä esillä museossa:

 

PERUSNÄYTTELY: Ilman merta ja satamaa Rauman kaupunkia ei luultavasti olisi olemassa. Alueen merellinen kulttuuriperintö esittäytyy merimuseossa. Paitsi purjelaiva-aikakauden laivoja, tarinoita ja tunnelmaa, perusnäyttelyssä näkee myös merimiehen elämää. Entinen merikoulurakennus on sopiva paikka kertomaan myös merenkulun koulutuksen historiasta kaupungissa. Yksi tärkeistä teemoista on myös raumalainen laivanrakennus - onhan kaupungissa rakennettu laivoja jo ainakin viidellä vuosisadalla. 

Perusnäyttelyyn sisältyvä Hylkyhuone on suljettu 11.9.2021 alkaen näyttelyn uudistustöiden vuoksi. Uusittu näyttelytila avataan yleisölle jälleen vuoden 2021 lopussa. 

 

Museon näyttelytilojen Tieto-, Valokuva-, Näyttely- ja Tutkimusmajakat eli yleisöpäätteet tarjoavat tutkittavaa pitkäksi ajaksi. Ne ovat museovierailijoiden vapaassa käytössä. Majakka on museon uusi mobiiliopaste, jota voit käyttää omalla laitteellasi museossa tai vaikka kotisohvalla.

Lue lisää

VAIHTUVA NÄYTTELY: Purjeet kokoon - menneen maailman muistajat ​ -näyttely nostaa esiin niitä henkilöitä ja hankkeita, jotka pyrkivät tallentamaan 1800-luvun kuluessa ja 1900-luvun alussa tapahtunutta merenkulun muutosta niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti. Suomesta purjehdittiin yhä kauemmas, höyrylaivat korvasivat vähitellen purjealukset ja myös merenkulkijoilta vaadittiin uudenlaista osaamista. Muutosten myötä purjelaivoilla työskennelleet huomasivat kokevansa jotain, joka oli katoamassa ja pyrkivät tallentamaan kokemuksiaan muun muassa valokuvin, tekstein ja äänimuistelmin.

PORTAIKKONÄYTTELY: Ken on heistä kaikkein kaunein
Raumalla on rakennettu laivoja monipuolisesti erilaisiin tarkoituksiin ja eri laivatelakoiden nimissä. Mutta mikä laivoista on kaikkein kaunein? Puhtaasti pinnallisuuksiin keskittyvä pienoisnäyttely esittelee pilke silmäkulmassa eri aikoina rakennettuja raumalaisten telakoiden laivoja, joista museokävijät voivat äänestää mielestään sykähdyttävintä yksilöä. Valioyksilöiden kisan voittaja ilmoitetaan kesäkauden päätyttyä elokuun lopussa. Näyttely on esillä 18.12.2021 asti.

TORNI: Lastuja laineilla

Kai Hyvärinen, ITE-taiteilija, KM 

Lastuja laineilla -puutyönäyttely koostuu Kai Hyvärisen puisista, suurimmaksi osaksi mereen liittyvistä eläinhahmoista. Teoksilla pyritään herättämään katsojassa ajatuksia liittyen Itämeren tilaan ennen ja nyt. Ilmasto ja eläimistö muuttuvat pikku hiljaa. Voiko muutokseen vaikuttaa vai onko siihen edes tarvetta? Mistä eläinlajeista olet valmis luopumaan ja mitä lajeja ottaisit tilalle?

Näyttelyn teokset kattavat vain pienen osan rikkaasta eläinlajistostamme. Aiheet ovat valikoituneet sattumanvaraisesti, eikä missään tietyssä järjestyksessä. Teosten yhteinen tekijä on kuitenkin meren läheisyys, sen tärkeys. Ja tietenkin käsitöiden tekemisen riemu.

Ihminen on halunnut ammoisista ajoista lähtien kertoa jotain piirtämällä eläimiä ja tekemällä eläinhahmoja. Vielä nykyäänkin voi tehdä niin. Jos näet lastuja laineilla, tiedät perinteen jatkuvan. 

Näyttely on esillä 4.9.-30.10.2021.

Tutustu videoesitelmiin, blogiin ja muuhun merimuseon verkkosisältöön

Lue lisää