Näyttelyt

Rauman merimuseon sisääntulokerrokseen on sijoitettu perusnäyttely, vaihtuva näyttely, museokauppa sekä navigointisimulaattori JENNY II. Museon toisen kerroksen portaikossa on näyttelyvitriinit, joihin koostamme pienoisnäyttelyitä kiinnostavista henkilöistä tai teemoista. Toisesta kerroksesta löytyy sisäänkäynti museon tornin näyttelytilaan, jossa on ollut esillä niin taidetta kuin museon omiakin teemanäyttelyitä.

Tällä hetkellä esillä museossa:

 

PERUSNÄYTTELY: Ilman merta ja satamaa Rauman kaupunkia ei luultavasti olisi olemassa. Alueen merellinen kulttuuriperintö esittäytyy merimuseossa. Paitsi purjelaiva-aikakauden laivoja, tarinoita ja tunnelmaa, perusnäyttelyssä näkee myös merimiehen elämää. Entinen merikoulurakennus on sopiva paikka kertomaan myös merenkulun koulutuksen historiasta kaupungissa. Yksi tärkeistä teemoista on myös raumalainen laivanrakennus - onhan kaupungissa rakennettu laivoja jo ainakin viidellä vuosisadalla. 

Perusnäyttelyn uudistettu Hylkyhuone avattiin Raumanmeri-huoneena 8.12.2021. Näyttely kertoo merten suojelun tärkeydestä sivuten myös merestä löytyvän yleisimmän roskan, muovin, historiaa. 

 

Museon näyttelytilojen Tieto-, Valokuva- ja Tutkimusmajakat eli yleisöpäätteet tarjoavat tutkittavaa pitkäksi ajaksi. Ne ovat museovierailijoiden vapaassa käytössä. Majakka on museon uusi mobiiliopaste, jota voit käyttää omalla laitteellasi museossa tai vaikka kotisohvalla.

Lue lisää

VAIHTUVA NÄYTTELY: Purjeet kokoon - menneen maailman muistajat ​ -näyttely nostaa esiin niitä henkilöitä ja hankkeita, jotka pyrkivät tallentamaan 1800-luvun kuluessa ja 1900-luvun alussa tapahtunutta merenkulun muutosta niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti. Suomesta purjehdittiin yhä kauemmas, höyrylaivat korvasivat vähitellen purjealukset ja myös merenkulkijoilta vaadittiin uudenlaista osaamista. Muutosten myötä purjelaivoilla työskennelleet huomasivat kokevansa jotain, joka oli katoamassa ja pyrkivät tallentamaan kokemuksiaan muun muassa valokuvin, tekstein ja äänimuistelmin. Näyttely on esillä viimeisen kerran 29.1.2022.

PORTAIKKONÄYTTELY: Ken on heistä kaikkein kaunein
Raumalla on rakennettu laivoja monipuolisesti erilaisiin tarkoituksiin ja eri laivatelakoiden nimissä. Mutta mikä laivoista on kaikkein kaunein? Puhtaasti pinnallisuuksiin keskittyvä pienoisnäyttely esittelee pilke silmäkulmassa eri aikoina rakennettuja raumalaisten telakoiden laivoja, joista museokävijät voivat äänestää mielestään sykähdyttävintä yksilöä. Valioyksilöiden kisan voittaja ilmoitetaan kesäkauden päätyttyä elokuun lopussa. Näyttely on esillä 8.1.2022 asti.

TORNI: Aina Panelius. Suomalaisen laivakokki- ja stuerttikoulutuksen raumalainen uranuurtaja.

Aina Wesander syntyi laivanvarustajan tyttäreksi Raumalla vuonna 1861 ja päätyi menemään naimisiin lapsuudenystävänsä, merikapteeni Carl Julius Paneliuksen kanssa. Monien elämänvaiheiden jälkeen pariskunta perusti Turkuun Suomen ensimmäisen laivakokki- ja stuerttikoulun. Aina toimitti koulun käyttöön oppikirjan nimeltään Laivakokki. Neuvoja kokeille ja stuuerteille. Kirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1904. Tornissa esillä oleva pienoisnäyttely kertoo Aina Paneliuksen elämäntarinan. Se on ollut aikaisemmin esillä vuonna 2018. Kuva: Rauman museo

Tutustu videoesitelmiin, blogiin ja muuhun merimuseon verkkosisältöön

Lue lisää