Näyttelyt

Rauman merimuseon sisääntulokerrokseen on sijoitettu perusnäyttely, vaihtuva näyttely, museokauppa sekä navigointisimulaattori JENNY II. Museon toisen kerroksen portaikossa on näyttelyvitriinit, joihin koostamme pienoisnäyttelyitä kiinnostavista henkilöistä tai teemoista. Toisesta kerroksesta löytyy sisäänkäynti museon tornin näyttelytilaan, jossa on ollut esillä niin taidetta kuin museon omiakin teemanäyttelyitä.

Tällä hetkellä esillä museossa:

 

PERUSNÄYTTELY: Ilman merta ja satamaa Rauman kaupunkia ei luultavasti olisi olemassa. Alueen merellinen kulttuuriperintö esittäytyy merimuseossa. Paitsi purjelaiva-aikakauden laivoja, tarinoita ja tunnelmaa, perusnäyttelyssä näkee myös merimiehen elämää. Entinen merikoulurakennus on sopiva paikka kertomaan myös merenkulun koulutuksen historiasta kaupungissa. Yksi tärkeistä teemoista on myös raumalainen laivanrakennus - onhan kaupungissa rakennettu laivoja jo ainakin viidellä vuosisadalla. 

Perusnäyttelyn uudistettu Hylkyhuone avattiin Raumanmeri-huoneena 8.12.2021. Näyttely kertoo merten suojelun tärkeydestä sivuten myös merestä löytyvän yleisimmän roskan, muovin, historiaa. 

 

Museon näyttelytilojen Tieto-, Valokuva- ja Tutkimusmajakat eli yleisöpäätteet tarjoavat tutkittavaa pitkäksi ajaksi. Ne ovat museovierailijoiden vapaassa käytössä. Majakka on museon uusi mobiiliopaste, jota voit käyttää omalla laitteellasi museossa tai vaikka kotisohvalla.

Lue lisää

VAIHTUVA NÄYTTELY: Merenkulkijat poikkeusoloissa

Teemanäyttely kertoo yksittäisten merenkulkijoiden kokemusten ja aineistojen kautta, miten merenkulkijat ovat työssään joutuneet asettamaan itsensä alttiiksi monenlaisille vaaroille. Tarinoissa nousevat esille muun muassa maailmansodat, luonnonkatastrofit sekä koronapandemia. Näyttely on esillä 16.12.2023 asti.

Kuva: Merimies Jaakko Peltonen ja muu miehistö internoitiin saksalaisten toimesta ss Corona-laivalta 2. maailmansodan loppupuolella. Kuvassa alus aiemmin Kielin kanavassa. Rauman merimuseo, Foto-Renard, Kiel.

 

PORTAIKKONÄYTTELY: Karjalaiset Raumalla 一 raumalaiset Karjalassa

Monet raumalaiset laivat ja merenkulkijat vierailivat Viipurin lähellä sijaitsevassa Uuraan satamassa, joka oli pitkään merkittävä sahatavaran vientisatama. Miten satama ja lähialue on tallentunut merimuseon kokoelmiin merimiesten toimesta? Toisessa vitriinissä esitellään Koiviston alueelta 2. maailmansodan jälkeen Raumalle saapuneisiin laivanrakentajiin liittyvää valokuva-, asiakirja- ja esinekokoelmaa.  Pienoisnäyttely on esillä museon toisen kerroksen portaikkoon sijoitetuissa näyttelyvitriineissä 14.5.-18.12.2022. 

Kuva: Sotakorvaustoimitusten päättäjäistilaisuus Rauman telakan (Rauma-Raahe) konesalilla 1952

TORNI: Tuulahdus Raumanmereltä 一 merimaalauksia Merihelena Leskinen

Kuvataiteilija Merihelena Leskinen tuo merimaalauksiaan kesäkaudeksi 2022 Rauman merimuseon Torniin. Leskisen tekniikka on öljymaalauksen kerrostekniikka pellavakankaalle maalattuna. Itämeri on ollut taiteilijan teemana vuodesta 2004 alkaen ja vaihtuvanväriset ja -kokoiset aaltomaisemat ovat tämän teeman eri variaatioita. Hän on pitänyt yli 70 merinäyttelyä Suomessa ja ulkomailla.

Kesällä 2021 Rauman merimuseossa vieraillessaan Leskinen pani merkille, ettei museossa ollut maalausta Raumanmerestä. Hän korjaa nyt asian tuomalla museolle yhden kymmenestä isosta merimaalauksestaan Taalintehtaan ateljeelta. Raumanmeri-niminen teos on näyttelyn pääteos. Näyttely on avoinna 28.8.2022 asti.

Lisätietoa taiteilijasta: Merihelena.fi

Kuva: Raumanmeri. Merihelena Leskinen.

Tutustu videoesitelmiin, blogiin ja muuhun merimuseon verkkosisältöön

Lue lisää