Esteettömyys ja saavutettavuus

LATITUDE 61° 07,7′ N LONGITUDE 021° 29,5′ E

Rauman merimuseo sijaitsee Rauman keskustassa osoitteessa Kalliokatu 34, noin 600 m kaupungintalolta sataman suuntaan.

Rauman linja-autoasema on noin 750 metrin päässä museosta. Tietoa Rauman paikallisliikenteestä.

Pysäköinti Kalliokadulla on maksutonta ilman aikarajauksia. Museon pihaan voi pysäköidä tarpeen vaatiessa (esim. liikuntaesteiset kävijät).

Yleiseltä kevyen liikenteen väylältä on kova, tasainen ja riittävän leveä kulkuväylä sisäänkäynnille. Museon piha-alueella on riittävästi tilaa esteettömälle pysäköinnille. Piha-alueella ei ole erikseen merkittyjä pysäköintipaikkoja. Myös läheisen autotien varressa on varattu tilaa pysäköinnille. Piha-alueelta ja kadunvarsipaikoilta on kohtuullisen lyhyt matka sisäänkäynnille (alle 50 metriä). Saattoliikenteelle on riittävästi tilaa toimia piha-alueella.

Kuva alla: Merimuseolle johtava kulkuväylä

Kuva alla: Merimuseon piha-alue

Museo ei ole esteetön

Merimuseon pääsisäänkäynti on esteellinen. Sisäänkäynnille on yli metrin korkuinen tasoero, joka on ylitettävissä vain portaita pitkin. Myös tuulikaapissa on tasoero, joka on ylitettävissä vain portaita pitkin. Museorakennuksessa ei ole hissiä eikä sisäänkäyntiin ole mahdollista saada turvallisuusmääräykset täyttävää luiskaa.

Pääsisäänkäynnin ulkoportaiden kummallakin puolella on porraskaiteet. Pääsisäänkäynnin tuulikaapissa porraskaide on ulkoa tullessa vasemmalla puolella.

Kuva: Merimuseon sisäänkäynti

Kuva yllä: Merimuseon aula. Sisääntulo pääovesta on kuvan keskellä vasemmalla

Vaatenaulakot sijaitsevat pääovesta tultaessa sekä oven oikealla että vasemmalla puolella. Palvelutiski sijaitsee pääovesta tullessa etuviistossa vasemmalla. Palvelutiskin korkeus on 1050 mm. Tiskin alla ei ole polvitilaa.

Wc-tilat ovat pääovelta katsottuna vasemmalla, palvelutiskin ohi mentäessä. Myös 2. kerroksessa on wc, joka löytyy portaiden yläpäästä katsottuna vasemmalta. WC-tilat eivät ole esteettömiä.

Museon ala-aulassa ja näyttelytiloissa on istuimia levähtämistä varten. Näyttelytiloihin mennään pääovelta katsottuna oikealle. Museon pääkulkuväylillä on punaisia mattoja, jotka toimivat kulkua ohjaavana elementtinä. Keskeisillä kulkuväylillä on useita noin 50 mm korkeita kynnyksiä. Kynnykset erottuvat kuitenkin hyvin kontrastiltaan lattiasta.

Kuva yllä: Kynnys näyttelytilan kulkuväylällä

Näyttelyvitriinien edessä on pääasiassa käännähdysympyrän verran tilaa. Esineet ovat pääsääntöisesti hyvällä katselukorkeudella. Pöytämallisten vitriinien korkeus on yleisesti noin 800 mm ja  niiden alla on pääsääntöisesti hyvin polvitilaa.

Kaikkia näyttelytekstejä ei pysty tarkastelemaan riittävän läheltä kalusteiden sijoittelun vuoksi. Osa näyttelytilan teksteistä on luettavissa verkosta, mikä mahdollistaa näkemisen apuvälineiden käytön. Mobiiliopas Majakan avulla voi tutustua arkistoaineistoihin ja merihistoriaa käsitteleviin artikkeleihin vaikka omalta kotisohvalta käsin. Museo järjestää tilauksesta räätälöityjä opastuksia erityisryhmille tarpeiden mukaan.

Kuva yllä: Portaikko museon ensimmäisen ja toisen kerroksen välissä

Museon toisessa kerroksessa on kokoustila, jossa on muutama yksittäinen näyttelyvitriini. Pääosa museonäyttelyistä sijaitsee museon sisääntulokerroksessa. Toiseen kerrokseen ei ole esteetöntä kulkua. Sinne johtavissa portaissa porraskaide on oikealla puolella ylöspäin mentäessä.

Sisääntulokerroksen museokierros alkaa ja päättyy museon aulaan. Aulatilassa on myös museokauppa palvelutiskin ohessa.

Valokuvaus yksityiseen käyttöön on sallittua museon tiloissa.

Museon esteettömyystietojen kuvailussa on käytetty Riesa Consultative Oy:n tekemän kartoitusraportin tekstejä ja kuvia.

Huomaathan, että museorakennus ei ole esteetön. Se on valmistunut vuonna 1900, joten kynnyksiä ja portaita on paljon. Talossa ei ole hissiä. WC-tilamme eivät ole esteettömät. Museon pääsisäänkäynnille ja toiseen kerrokseen pääsee portaita.

Meillä käy Vessapassi. Se tarjoaa tiettyjä sairauksia sairastaville mahdollisuuden päästä nopeasti vessaan Vessapassia näyttämällä. Lisätietoa Vessapassista: Vessapassi ® - IBD ja muut suolistosairaudet ry

Vammaiskortin haltijan avustaja tai tukihenkilö pääsee maksutta näyttelyihin

Rauman merimuseo on mukana EU:n Vammaiskortin tukijoukoissa ja haluamme palvella erityistä tukea tarvitsevia asiakkaitamme niin hyvin kuin se on mahdollista. Lisätietoa EU:n Vammaiskortista.

Meillä:

  • Vammaiskortin haltijan avustaja tai tukihenkilö pääsee aina maksutta näyttelyihimme   
  • Museon piha-alueella on mahdollisuus Invapysäköintiin.   
  • Koko henkilökuntamme on sitoutunut parhaalla mahdollisella tavalla palvelemaan vammaista asiakastamme.

Tavoitteena lisätä kuunneltavaa sisältöä Majakka-opassivustolle

Näyttelyissä on jonkin verran kuunneltavia elementtejä. Tulemme lisäämään kuunneltavaa sisältöä myös museon mobiilisivusto Majakkaan. Kun suunnittelet museovierailua, voit ottaa etukäteen yhteyttä meihin ja voimme varata kosketeltavia esineitä saataville.

Vuonna 1900 valmistuneen museorakennuksen saavutettavuudessa on vielä paljon parannettavaa. Pyrimme jatkuvasti kehittämään toimintaamme ja vaikuttamaan siihen, että museo olisi helposti koettavissa mahdollisimman monille.

Museossa ei ole induktiosilmukkaa. 

Kaikissa esteettömyyttä koskevissa kysymyksissä voit ottaa yhteyttä museoon.

Saavutettavuus Rauman merimuseon verkkosivuilla

Tämä saavutettavuusseloste koskee palvelua www.rmm.fi. Seloste on laadittu 29.6.2021 tilanteen mukaisena.

Verkkosivuston saavutettavuus on arvioitu Rauman merimuseon toimesta. Seloste perustuu itsearvioon sekä testausohjelmalla suoritettuun tarkastukseen.

Digipalvelun saavutettavuuden tila

Rauman merimuseon verkkosivujen suunnittelussa ja toteutuksessa on pyritty ottamaan huomioon sekä verkkosisältöjen saavutettavuutta koskeva lainsäädäntö  että ohjeet. Rauman merimuseo tähtää saavutettavuudellaan täyttämään WCAG-kriteeristö 2.1 AA-tason, ja täyttää sen tällä hetkellä suurelta osin.

Kehitämme palvelua jatkuvasti sekä etsimme parannettavaa ja korjattavaa.

Huomasitko saavutettavuuspuutteen digipalvelussamme?

Kerro se meille ja teemme parhaamme puutteen korjaamiseksi.

Lähetä palautetta sähköpostilla osoitteeseen info@rmm.fi

Voit myös soittaa numeroon 02 822 4911.

Valvontaviranomainen

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jollet ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus(at)avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000

Saavutettavuusselosteen laatiminen

Rauman merimuseon verkkosivusto on julkaistu 3.7.2020. Tämä seloste on laadittu 29.6.2021.