Osta museokaupasta

Pula-ajan Suomesta Pacificille. Ulkoseiluri Esko Pasasen seikkailuja vuosilta 1949-1952

20,00 €

 

Varimaa, Jaakko. Pula-ajan Suomesta Pacificille. Ulkoseiluri Esko Pasasen seikkailuja vuosilta 1949-1952. Rauman merimuseo, Rauma 2015. Kovakantinen, kuvitettu teos, 195 s.

Esko Pasanen oli syntynyt Helsingissä, käynyt keskikoulun ja suorittanut armeijan, kun hän 21-vuotiaana pestautui jungmanniksi Helsingfors Steamship Companyn s/s Wasaan. Hänen tarkoituksenaan ei ollut jäädä laivaan, vaan karata sen saavuttua Yhdysvaltoihin ja hakea töitä ulkomaisista laivoista, joissa palkkataso oli suomalaisia laivoja parempi. Päätökseen varmasti vaikutti myös sodan jälkeen pula-aikaa elävä Suomi, mahdollisesti myös tyttöystävän vastausta vaille jäänyt kosinta. Pasasen runsaan vuoden mittaisen jakson ajalta tekemät lyhyet päiväkirjamerkinnät kertoivat alati uudelleen rakastuvasta ja avaran maailman merimiehelle tarjoamista eduista nauttivasta nuoresta miehestä, joka kuitenkin tuntui suhtautuvan vilpittömän avoimesti, kiinnostuneesti ja kunnioittavasti uusiin ihmisiin ja kulttuureihin.

Merille vuonna 1949 lähteneen Esko Pasasen (s. 1928-1998) päiväkirja, runsas muistoalbumi ja kirjeenvaihto seilauskaveri Jorma Karin kanssa inspiroivat merikapteeni Jaakko Varimaan kirjoittamaan autenttisia päiväkirjamerkintöjä seuraavan kertomuksen Pula-ajan Suomesta Pacificille. Ulkoseiluri Esko Pasasen seikkailuja vuosilta 1949-1952.

Merikapteeni Jorma Karin Rauman merimuseon arkistoon toimittaman pääaineiston lisäksi Varimaa on täydentänyt tekstiään aikalaismerimiesten haastattelutiedolla sekä kuvauksella kyseisen ajan olosuhteista ja tavoista laivoilla sekä satamissa. Viihdyttävä kertomus mahdollistaa merityötä tuntemattomillekin sukelluksen tuona aikana hakurahtiliikenteessä työskennelleiden merenkulkijoiden elämään, joka edustaa nykypäivän merimiehellekin eksoottista mennyttä maailmaa. Kirjan runsas kuvitus koostuu pääosin Esko Pasasen omista valokuvista. Kirjan on kustantanut Rauman merimuseo.

-+