Museum Shop

Todellisella kunnioituksella? Purjelaivan päällikön ja varustajan suhteesta.

19,00 €

 

Irjala, Auli. Todellisella kunnioituksella? Purjelaivan päällikön ja varustajan suhteesta. Merikapteeni Frans Torkin kirjeitä laivanvarustaja Gabriel Granlundille 1895-1900. Rauman merimuseo, Rauma 2009.

Kirja kertoo raumalaisen merikapteeni Frans Torkin työstä laivanvarustaja Gabriel Granlundin palveluksessa 1890-luvulla, purjemerenkulun viimeisen huippukauden aikaan. Tuolloin Rauman kauppalaivasto oli vetoisuudeltaan Suomen suurin. Tork toimi vuosina 1895-1900 kahden Hoppet-nimisen laivan päällikkönä. 

Purjelaivojen aikaan kirjeenvaihto oli lähes ainoa keino neuvotella työasioista laivan päällikön ja varustajan välillä. Tork kirjoittikin työnantajalleen säännöllisesti. Kirjan aineistona toimineiden 152 kirjeen kautta pääsemme perehtymään paitsi Torkin ajatuksiin päällikön asemasta, myös laivan rahtisopimuksiin ja kauppalaivan vaiheisiin valtamerillä. Minkälaista oli päällikön arki kauppalaivalla? Kuka päätti rahdista ja miten rahtaussopimus solmittiin? Kuinka kapteeni selvisi miehistön sairastapauksista ja karkaamisista? Yhden miehen - Torkin - tekemisistä ja ajatuksista avautuu yllättäen laaja horisontti suomalaiseen merihistoriaan.

VERKKOKAUPPAHINTA! (norm. 20 €)

-+